Sedimentologické zhodnocení vybraných kvartérních sedimentů z prostoru hradiště Pohansko - Dvořáková, Marie (2018)
Předložená diplomová práce je zaměřena na sedimentologické studium vybraných kvartérních sedimentů odebraných z písčitých elevací (tzv. hrúdy) v prostoru hradiště Pohansko. Na odebraných vzorcích byla provedena litofaciální analýza, zrnitostní analýza, petrografická analýza, zhodnocení tvarů a zaoblení zrn psefitické zrnitostní frakce a exoskopické studium křemenných zrn vybraných písčitých frakcí. Většina zkoumaných sedimentů (profil Pohansko a Barvínkův hrúd) byla interpretována jako sedimenty fluviálních valů, odrážející relativně vysoké rychlosti proudění, které jsou spojeny s činností řeky Dyje. V případě sedimentů na profilu Lány, byla vedle fluviální geneze uvažována i částečná role eolických procesů. Sedimenty z profilu Lány vykazují také pravděpodobně vyšší podíl redeponovaných starších sedimentů Vídeňské pánve.