Vývoj izotopů Pb ve svrchním plášti Českého masivu - Krmíčková, Simona (2018)
Izotopová signatura Pb svrchního pláště střední Evropy je heterogenní, a to zejména díky subdukci korového materiálu variabilního složení a/nebo interakci s astenosférickým typem pláště během variské a alpinské orogeneze. Pozdně variské až kenozoické plášťové taveniny umožňují mapovat tuto heterogenitu v regionálním měřítku v průběhu přibližně 340 miliónů let. Svrchnokřídové a kenozoické magmatické horniny Českého masivu, které vyvřely jako odezva alpinské orogeneze v jeho předpolí, jsou koncentrovány převážně v oháreckém riftu a souvisejících geologických jednotkách. Křídové ultramafické lamprofyry vykazují nejvyšší radiogenní Pb izotopovou signaturu (206Pb/204Pb až 20,10), což geneticky souvisí s vyšším zastoupením metasomatizovaného litosférického pláště v jejich zdroji, zatímco terciérní alkalické lamprofyry vznikly z pláště s méně radiogenními poměry 206Pb/204Pb, které nepřesahují 19,4.