Gamaspektrometrické mapování jižní části třebíčského masivu - Skoršepa, Marko (2018)
Práce je zaměřená na rozložení radioaktivní hmoty v okolí jihovýchodního kontaktu třebíčského masivu s horninami moldanubika. Studované území leží v okolí obcí Vilémovice, Lipník, Zárubice a Myslibořice. Při terenních měřeních bylo naměřeno 677 bodů v gridu 34x20, ke kterým bylo přidáno 12 kontrolních bodů a 45 bodů měřených na výchozech. Tato měření byla doplněná o převzaté chemické analýzy durbachitu třebíčského masivu. Na základě naměřených gamaspektrometrických dat byly sestavené gamaspektrometrické mapy pro draslík, uran, thorium, dávku a dávkový příkon, které vykazují ochuzení hornin moldanubika o uran, thorium a o celkové rozložení radioaktívní hmoty v blízkém kontaktu s třebíčským durbachitem, což potvrzují i grafy hodnot uranu a thoria pro jednotlivé příčné profily. Faktorová analýza chemismu durbachitu třebíčského masivu ukázala, že variabilitu chemismu lze vysvětlit pouze dvěma faktory z nichž první má zrejmně původ plášťový a druhý kůrový.