Chemické složení uhlí bílinské delty - Fojtík, Stanislav (2018)
Uhlí je významnou surovinou energetického a také chemického průmyslu, může však obsahovat některé nežádoucí minerální příměsi a těžké kovy, které se při jeho zpracování uvolňují do prostředí, především při jeho spalování. Cílem této práce je geochemické zhodnocení vzorků uhlí a na ně vázaných minerálních příměsí a stopových prvků pomocí rozdílných analytických metod a vyhodnocení jejich vzájemných vztahů ve vzorcích uhlí. Bylo analyzováno celkem 10 vzorků ze svrchní lávky hlavní uhelné sloje mostecké pánve, které byly odebrány v dole Bílina. U těchto vzorků byly stanoveny základní chemicko-technologické parametry, obsah minerálních příměsí, koncentrace přítomných prvků a popsáno macerálové složení. Pomocí těchto dat byly hodnoceny jejich vzájemné vztahy a také přednostní vazby prvků v uhlí. Provedené analýzy ukazují, že jde o poměrně kvalitní hnědé uhlí s nízkým obsahem vlhkosti, popela a síry a vyšším obsahem hořlaviny a organických prvků.