Petrografická charakteristika a zhodnocení stavu betonů vojenských opevnění - Horáková, Michaela (2018)
Předložená diplomová práce se zabývá studiem pevnostních betonů z území bývalého Československa. Kromě meziválečného opevnění ze tří oblastí byly studovány i vzorky z lokality okolí Bratislavy z období první světové války. Na odebraných vzorcích bylo provedeno petrografické studium včetně analýzy obrazu, odseparované pojivo s jemnou frakcí kameniva bylo podrobeno práškové rtg-difraktometrii a vzorky s hlinitanovým cementem byly studovány pomocí elektronové mikroskopie a mikroanalýzy (SEM/EDS). Na vybraných vzorcích byla stanovena porozita a pevnosti v tlaku. U objektů opevnění z let 1936-1938 bylo potvrzeno dodržení vojenské normy. V pojivu objektů vybudovaných v roce 1933 je zastoupen jak portlandský, tak hlinitanový cement. Vyzdívky studovaného opevnění z roku 1915 jsou tvořeny směsí vzdušného vápna a portlandského cementu s převahou alitu. Stanovené pevnosti v tlaku na vrtných jádrech z Chvalovic byly zjištěny nižší, než předepisovala vojenská norma.