Měkkýši z miocenní lokality Borač-Podolí - Turek, Tomáš (2018)
V roce 2015 provedli studenti Mgr. Lucie Kleprlíková a Mgr. Jaroslav Šamánek terénní práce v obci Borač-Podolí, při kterých byla na pozemku č. p. 33 vyhloubena 2 m hluboká sonda. V ní byly zastiženy badenské sedimenty tvořené střídajícími se zelenošedými vápnitými jíly a žlutohnědými jemnozrnnými křemennými písky. V písčitých polohách bylo nalezeno bohaté fosilní společenstvo měkkýšů, korálů a další fauny. Nalezená měkkýší fauna byla zastoupena 80 druhy gastropodů a 20 druhy bivalvií. Měkkýší fauna z lokality Borač-Podolí byla porovnávána s měkkýší faunou z mělké sondy z faciostratotypové lokality Borač. V ní bylo nalezeno 42 druhů gastropodů, 6 druhů bivalvií a 3 druhy scaphopodů. Na základě zjištěných taxonů lze předpokládat, že fauna z lokality Borač-Podolí žila v mělkém, infralitorálním moři s oblastmi tvořenými pevným i měkkým substrátem a bohatými porosty řas. Měkkýší fauna z lokality Borač žila spíše v hlubším, cirkalitorálním moři s převahou měkkého substrátu.