Analýza litotektonické sekvence krkonošsko-jizerského krystalinika - Uhlíř, Michal (2018)
V morfologické mapě byly v krkonošsko-jizerském krystaliniku, v údolí řeky Jizery, pozorovány výrazné horninové horizonty tvořící pruhy. Terénní průzkum s naměřenými daty ukázal, že se jedná o pruhy kvarcitu. Na základě všech dosažených výsledků lze shrnout, že kvarcity tvoří v morfologické mapě výrazné horizonty po obou stranách údolí řeky Jizery. Po terénním průzkumu a bližší morfologické analýzy studovaného území je možné říct, že foliace jsou mírně ukloněné směrem k V až JV. Geomorfologická analýza ukázala, že údolí je rozděleno na západní a východní břeh, kde na každém z nich jsou 3 pruhy kvarcitu, podobných mocností. Okolní horniny na obou stranách údolí mají také podobné rozměry. Podle zjištěných mocností jednotlivých vrstev kvarcitu a okolních hornin je možné spojit západní a východní břeh. Vzniklá sekvence hornin spolu se zlomem běžícím podél údolí, která je zakreslena do výsledné mapy území, ukazuje a vysvětluje podobnost obou břehů.