Evoluční historie druhového komplexu Praomys jacksoni (Rodentia: Murinae) - Mizerovská, Daniela (2018)
Myšovití hlodavci jsou v Africe (a nejen tam) pro člověka důležitou skupinou živočichů, a to především jako přenašeči nemocí (např. Lassa virus) nebo jako škůdci plodin. Zároveň však mohou sloužit jako výborný evoluční model pro popis procesů vzniku současné biologické rozmanitosti. Hlodavci mají vysokou mutační rychlost mitochondriální DNA, jsou vázání na specifický typ habitatu a zároveň nejsou schopni migrovat na velkou vzdálenost a jsou citliví na migrační bariéry. Rod Praomys tvoří skupinu afrických myšovitých hlodavců, zahrnující celkem pět druhových komplexů. Praomys jacksoni komplex je poslední z těchto skupin, která dosud není taxonomicky vyřešená a kde chybí detailní údaje o rozšíření a evoluční historii jednotlivých taxonů. Komplex zahrnuje čtyři dosud popsané druhy: P. degraaffi, P. mutoni, P. minor a P. jacksoni. V rámci P. jacksoni navíc byla jeho západní linie navržena jako potenciální nový druh P. sp. B.