Vliv vysychání toků na populační strukturu a fekunditu blešivce potočního (Gammarus fossarum) - Dostálová, Alena (2018)
V této diplomové práci se věnuji srovnání populací blešivců potočních (Gammarus fossarum) na permanentních tocích a tocích zasažených vysycháním. Studovala jsem odpověď na tento stresor u jednoho z nejhojnějších zástupců permanentní fauny malých toků ČR na 12 párech blízkých srovnatelných toků (vysychavý/permanentní) v letech 2012-16. Byla srovnávána abundance populace po podzimním zaplavení a rekolonizace vysychavé lokality s abundancí na permanentním toku. Dále jsem na obou typech toků sledovala rozdíl ve velikosti blešivců, poměru obou pohlaví a poměru juvenilů vůči adultům. Na vysychavých tocích byly po rekolonizaci oproti permanentním tokům menší abundance blešivců ale větší poměrné zastoupení velkých jedinců, obzvláště samců a menší zastoupení juvenilů. Zvýšené zastoupení velkých, lépe plavajících jedinců pravděpodobně souvisí s nutností rekolonizovat tok ze vzdálenějších refugií, což menší, hůře plavoucí jedinci, nedokážou tak rychle.