Morfologická a molekulární charakterizace motolic rodu Apatemon a Australapatemon (Trematoda, Strigeidae) - Slamková, Daniela; Ondračková, Markéta; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2018)
Motolice rodu Apatemon Szidat, 1928 a Australapatemon Sudarikov, 1959 představují kosmopolitně se vyskytující skupinu parazitů, na jejichž morfologickou a molekulární charakteristiku se zaměřuje předkládaná práce. Druhové objasnění středoevropských zástupců bylo založeno na morfologických analýzách a na základě pozorování vývojového cyklu. Vícerozměrným přístupem, který využívá analýza hlavních komponent (PCA), byli spolehlivě určeni jedinci získaní z experimentální a přirozené infekce. Jedinci Apatemon sp. byli určeni jako Apatemon gracilis a Australapatemon sp. jako Australapatemon minor. S využitím molekulární a fylogenetické analýzy sekvencí cytochromu c oxidázy I mitochondriální DNA (COI) a vnitřně přepisované jednotky I ribozomální DNA (ITS1) bylo dosaženo zařazení experimentálně získaných jedinců do fylogeneticky jasně odlišitelných rodů Apatemon a Australapatemon. Fylogenetické analýzy zahrnovaly sekvence dostupné v databázi GenBank společně s nově vygenerovanými sekvencemi.
The trematode genera Apatemon Szidat, 1928 and Australapatemon Sudarikov, 1959, represent a large group of widely distributed parasites, on which morphological and molecular characteristics this thesis focus on. Species elucidation of central European samples was achieved on the basis of the morphology and life-cycle. The multidimensional approach of principal components analysis (PCA) was employed to determine the experimentally obtained specimens of Apatemon sp. as Apatemon gracilis and Australapatemon sp. as Australapatemon minor. Molecular analyses of cytochrome c oxidase I of mitochondrial DNA (COI) and internal transcribed spacer I (ITS1) sequences revealed experimentally obtained specimens to belong to the genus Apatemon and Australapatemon. Phylogenetic analyses incorporated sequences retrieved from GenBank and newly generated sequences.
Vedoucí práce: Markéta Ondračková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: fylogeneze; infekce; motolice; parazitické organismy; infections; parasitic organisms; phylogeny; Trematoda; diplomové práce; master's theses