Morfologická a molekulární charakterizace motolic rodu Apatemon a Australapatemon (Trematoda, Strigeidae) - Slamková, Daniela (2018)
Motolice rodu Apatemon Szidat, 1928 a Australapatemon Sudarikov, 1959 představují kosmopolitně se vyskytující skupinu parazitů, na jejichž morfologickou a molekulární charakteristiku se zaměřuje předkládaná práce. Druhové objasnění středoevropských zástupců bylo založeno na morfologických analýzách a na základě pozorování vývojového cyklu. Vícerozměrným přístupem, který využívá analýza hlavních komponent (PCA), byli spolehlivě určeni jedinci získaní z experimentální a přirozené infekce. Jedinci Apatemon sp. byli určeni jako Apatemon gracilis a Australapatemon sp. jako Australapatemon minor. S využitím molekulární a fylogenetické analýzy sekvencí cytochromu c oxidázy I mitochondriální DNA (COI) a vnitřně přepisované jednotky I ribozomální DNA (ITS1) bylo dosaženo zařazení experimentálně získaných jedinců do fylogeneticky jasně odlišitelných rodů Apatemon a Australapatemon. Fylogenetické analýzy zahrnovaly sekvence dostupné v databázi GenBank společně s nově vygenerovanými sekvencemi.