Analýza vztahu mezi testosteronem a ornamentací u vlaštovky obecné : role sociálního stresu - Ptáčková, Olga (2018)
Tato diplomová práce se zabývá vztahem mezi koncentrací testosteronu a expresí sekundárních pohlavních znaků v kontextu sociálních interakcí. Role testosteronu jakožto hlavního pohlavního hormonu samců v expresi péřových ornamentů byla prokázána v několika předchozích studiích. Nicméně, exprese ornamentů byla dávána v souvislost s koncentrací testosteronu měřenou během hnízdního období, které se vyznačuje intenzivními sociálními interakcemi. Právě sociální interakce prokazatelně ovlivňují hladinu testosteronu v krvi jedince. Otázkou tedy je, zda nalezený vztah mezi ornamenty a androgeny vypovídá o vlivu testosteronu na expresi ornamentů či spíše o míře sociálních interakcí, kterým byl jedinec vystaven. Úkolem této práce proto bylo analyzovat koncentrace testosteronu v hnízdním a mimohnízdním období evropského poddruhu vlaštovky obecné (Hirundo rustica rustica) a potvrdit či vyvrátit hypotézu sociálního stresu.