Genetické určení pohlaví u nedospělců s pohlavně rozlišitelnou hrobovou výbavou - Walek, Zuzana; Brzobohatá, Kristýna, 1985-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2018)
Cílem této diplomové práce bylo určit pohlaví u dětí ve věkovém rozpětí 6 - 15 let, u kterých byla v hrobě nalezena pohlavně rozlišitelná hrobová výbava a následné porovnání, zda zjištěné pohlaví odpovídá typu předmětu. Analyzováno bylo 14 jedinců z pohřebiště ve Znojmě-Hradišti, které je datováno do 9.-10. století. Pro zjištění pohlaví byly využity dvě metody. Jednak qPCR s využitím Investigator Quamtiplex HYres Kitu a dále amplifikace genu pro amelogenin pomocí konvenční PCR.
The aim of this thesis was genetic sex determination of children skeletons of age 6 - 15 with gender specific grave goods and comparision between determined sex and grave good type. Source skeletal remains were found in necropolis in Znojmo-Hradiště, which is dated to 9th. - 10th. century. The sex was determined in 14 cases by two different methods. First, qPCR and Investigator Quantiplex HYres Kit and second, amplification of amelogenin gene and common PCR
Vedoucí práce: Kristýna Brzobohatá
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: děti; kosterní pozůstatky člověka -- Česko -- 9.-10. století; starobylá DNA; určení pohlaví podle kostry; human remains (archaeology) -- Czechia -- 9th-10th centuries; children; DNA, Ancient; Sex Determination by Skeleton; Hradiště (Znojmo, Česko); Hradiště (Znojmo, Czechia); diplomové práce; master's theses