Genetické určení pohlaví u nedospělců s pohlavně rozlišitelnou hrobovou výbavou - Walek, Zuzana (2018)
Cílem této diplomové práce bylo určit pohlaví u dětí ve věkovém rozpětí 6 - 15 let, u kterých byla v hrobě nalezena pohlavně rozlišitelná hrobová výbava a následné porovnání, zda zjištěné pohlaví odpovídá typu předmětu. Analyzováno bylo 14 jedinců z pohřebiště ve Znojmě-Hradišti, které je datováno do 9.-10. století. Pro zjištění pohlaví byly využity dvě metody. Jednak qPCR s využitím Investigator Quamtiplex HYres Kitu a dále amplifikace genu pro amelogenin pomocí konvenční PCR.