Genetické určení barvy očí u jedinců ze Znojma Hradiště - Lysáková, Petra (2018)
Určení viditelných fenotypových charakteristik z DNA je součástí snah o rekonstrukci podoby osoby neznámého vzhledu. V oblasti výzkumu starobylé DNA se fenotypování uplatňuje jako doplněk rekontrukcí podoby na základě metrických bodů lebky u člověka, jehož podoba předtím nebyla známá, nebo naopak jako kontrola správnosti historických zdrojů a pramenů. Lidský genom obsahuje 6 genů, které mají vliv na determinaci barvy očí, přičemž nejvýznamnější vliv má gen HERC2. V jeho intronu 86 se nachází jednonukleotidový polymorfismus rs12913832, jenž je považován za nejsilnější predikční marker odstínu barvy očí. Při přítomnosti dominantní alely T je odstín duhovky tmavý, u přítomnosti C vXhomozygotní sestavě naopak světlý. Znojmo-Hradiště, známé taky jako Hradiště sv. Hypolita, je velkomoravská lokalita nedaleko města Znojma. Hradiště bylo osídleno od paleolitu, příchod Slovanů je datován doX8. století. Největšího rozmachu dosáhlo Hradiště během 9. a první poloviny 10. století. Pohřebiště, které