Interpretace OCT nálezů u jednotlivých postižení makulární oblasti sítnice - Kohnová, Barbora; Bočková, Magdaléna; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2018)
V teoretické části diplomové práce je popsána anatomie sítnice v oblasti makuly, dále onemocnění makulární oblasti, která můžeme diagnostikovat pomocí metody optické koherenční tomografie (OCT) a především je objasněna problematika makulárních edémů, kterými se práce zabývá i ve své praktické části. Výzkum byl zaměřen na pacienty s makulárním edémem při VPMD vlhké formě, léčené pomocí léku Lucentis (Ranibizumab). U pacientů byla sledována nejlépe korigovaná zraková ostrost (NKZO) a výška makulárního edému (pomocí OCT) vždy před zahájením léčby a následně vždy jeden měsíc po aplikaci Lucentisu. Cílem výzkumu je potvrdit redukci makulárního edému a dále zlepšení NKZO při léčbě.
In the theoretical part of the thesis is described anatomy of the retina in the area of macula, macular diseases, which can be diagnosed with the method of optical coherence tomography (OCT) and especially the problem of macular edema, which are described in the practical part. The study was focused on patients with macular edema in wet-form VPMD treated with Lucentis (Ranibizumab). Patients were measured with the best corrected visual acuity and macular edema height (on OCT). The height of macular edema was measured one month after application Lucentis. The aim of the research is to confirm the reduction of macular edema and the improvement of the best corrected visual acuity during treatment.
Vedoucí práce: Magdaléna Bočková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: diplomové práce; master's theses; Macular Degeneration; Macular Edema; Ranibizumab; Tomography, Optical Coherence; makulární degenerace; makulární edém; optická koherentní tomografie; ranibizumab