Interpretace OCT nálezů u jednotlivých postižení makulární oblasti sítnice - Kohnová, Barbora (2018)
V teoretické části diplomové práce je popsána anatomie sítnice v oblasti makuly, dále onemocnění makulární oblasti, která můžeme diagnostikovat pomocí metody optické koherenční tomografie (OCT) a především je objasněna problematika makulárních edémů, kterými se práce zabývá i ve své praktické části. Výzkum byl zaměřen na pacienty s makulárním edémem při VPMD vlhké formě, léčené pomocí léku Lucentis (Ranibizumab). U pacientů byla sledována nejlépe korigovaná zraková ostrost (NKZO) a výška makulárního edému (pomocí OCT) vždy před zahájením léčby a následně vždy jeden měsíc po aplikaci Lucentisu. Cílem výzkumu je potvrdit redukci makulárního edému a dále zlepšení NKZO při léčbě.