Presbyopie a akomodace v 21. století - Plšek, Patrik (2018)
Tato diplomová práce podává ucelený přehled procesu implantace multifokálních nitroočních čoček, jakožto jednoho z nejmodernějších nástrojů ke korekci presbyopie. První kapitola popisuje anatomii oka s důrazem na anatomii a fyziologii oční čočky. Následují kapitoly popisující akomodaci, kontrastní citlivost a nejčastější indikace k implantaci umělých nitroočních čoček. Pátá kapitola je věnována presbyopii a šestá rozdělení katarakty. V následující kapitole jsou popsána veškerá vyšetření, která jsou důležitá před odstraněním šedého zákalu a implantací umělé nitrooční čočky. Osmá kapitola popisuje průběh kataraktové chirurgie a poslední, devátá kapitola teoretické části se zabývá umělými nitroočními čočkami. Výzkumná část se zabývá srovnáním zrakové ostrosti do blízka, na střední vzdálenost a do dálky, a dále pak fotopické a mezopické kontrastní citlivosti mezi dvěma typy multifokálních nitroočních čoček. Další předmět výzkumné části představuje srovnání fotopické a mezopické kontrastní