Porovnání rozsahu fúzních vergencí při využití plynulé a krokové metody měření - Hájková, Šárka (2018)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním rozsahu fúzních vergencí při využití plynulé a krokové metody měření. Teoretická část práce je zaměřena na jednoduché binokulární vidění a vergence. První podkapitola se věnuje vývoji, fyziologii, patologii a latentním poruchám jednoduchého binokulárního vidění. Druhá podkapitola pojednává o očních pohybech, především o vergencích, popisuje okohybné svaly a jejich funkce, složky a patologie vergence. Následně je zachyceno vyšetření vergencí, které se zaměřuje na vyšetření fúzních vergencí s ohledem na výzkumnou část. Výzkumná část se věnuje porovnání měření fúzních vergencí pomocí Herschelova (Risleyho) rotačního prizmatu a prizmatických lišt.