Optická versus automatická pachymetrie - Šuráňová, Markéta; Beneš, Pavel, 1976-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2018)
Tato práce se zabývá porovnáním optické a automatické pachymetrie. Je zde popsána historie metody, její význam a metody měření. Zjištění tloušťky rohovky je důležité pro včasnou detekci ektatických, respektive degenerativních onemocnění rohovky a je nedílnou součástí pro zjištění stavu před a po operacích rohovkové tkáně, a to především u laserových zákroků. Ve výzkumné části práce jsou zjištěny rozdíly mezi optickou a automatickou pachymetrií. Optická pachymetrie je měřena pomocí optického pachymetru, který je nainstalovaný ke štěrbinové lampě, automatická metoda je realizována pomocí automatických přístrojů - s více kombinacemi. Obě metody jsou bezkontaktní a neinvazivní pro vyšetřované.
This work deals with the comparison of optical and automatic pachymetry. There are described the history of this method, its meaning and methods of measurement. The corneal thickness detection is important for the early detection of ecstatic and degenerative corneal diseases and is an integral part of the examination of the condition before and after corneal tissue surgery, especially during laser procedures. The differences between optical and automatic pachymetry are found in research work. Optical pachymetry is measured using an optical pachymeter that is installed on a slip lamp, the automatic method being implemented with automatic devices - with multiple combinations. Both methods are non-contacting and non-invasive for the investigated.
Vedoucí práce: Pavel Beneš
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: pachymetrie rohovky; rohovka; Cornea; Corneal Pachymetry; diplomové práce; master's theses