Komparace testování zrakových funkcí s využitím elektronických pomůcek a standardních metod - Matějková, Aneta (2018)
Teoretická část diplomové práce popisuje v první kapitole základní zrakové funkce, jako jsou zraková ostrost, kontrastní citlivost, barvocit, binokulární vidění, zorné pole a adaptaci na světlo a na tmu. Druhá kapitola teoretické části pojednává o standardních metodách vyšetřování zrakových funkcí, kam jsou zařazeny metody používané spíše dříve i metody používané v každodenní praxi očního specialisty. Poslední kapitola teoretické části se zabývá elektronickými pomůckami a jejich využitím k vyšetřování zrakových funkcí. Jsou zde popsány moderní přístroje využívající nejrůznější softwary, které jsou velkým přínosem. Výzkumná část se zabývá srovnáním standardních metod a metod, které využívají elektronické pomůcky. Testována je zraková ostrost, kontrastní citlivost a barvocit vždy dvěma, u zrakové ostrosti třemi metodami. Cílem práce je zjistit, zda jsou vybrané metody srovnatelné.