Stanovení denní odchylky keratometrických hodnot - Hanzalová, Eliška (2018)
Tato práce se zabývá stanovováním denní odchylky keratometrických hodnot, konkrétně poloměru křivosti přední plochy rohovky. V teoretické části práce jsou popsány vybrané oční modely, jejich vzájemné odlišnosti a jejich historický vývoj, v souvislosti s novými poznatky a přístupy k optickému systému oka. Popis rohovky, jako hlavního optického média figurujícího v této práci, je uveden z pohledu matematického. Poslední oblastí teoretické části práce, je popis vybraných metod měření parametrů rohovky či celého předního segmentu oka. Důraz je pak při popisu kladen na přístroje, použité ve výzkumné části této práce. Výzkum byl prováděn po dobu jednoho roku a měření probíhalo na topografu a autokeratotonopachymetru. Byl orientován na měření poloměru křivosti přední plochy rohovky. Výsledky jsou zpracovány do grafů a tabulek a srovnávány s výsledky jiných studii v diskuzi.