Vliv změny hodnoty a osy astigmatismu na zrakový výkon při různých pohledových vzdálenostech - Langová, Barbora (2018)
Tato diplomová práce se zabývá popisem a porovnáním současných možností korekce refrakčních vad pomocí brýlových čoček. Při pohledu pacienta přes brýlovou čočku nacházíme ideální zobrazení pouze v jejím optickém středu. Při stranových pohledech již začnou působit vady optického zobrazování, které degradují uživateli brýlí sítnicový obraz a redukují zorné pole. Hlavní účel stále nově se vyvíjejících designů brýlových čoček je maximálně potlačit zmiňované optické vady zobrazení při pohledu mimo optický střed. V souvislosti s tím se na trhu objevily asférické designy, které by díky svému dokonalému tvaru měly poskytovat výborné zobrazovací vlastnosti. Diplomová práce shrnuje současný přehled designů brýlových čoček od historicky nejběžnějších sférických tvarů až po tzv. brýlové čočky „šité na míru“. Otázkou, zda klienti vnímají rozdíl v kvalitě vidění s asférickými oproti sférickým brýlovým čočkám, se zabývá výzkumná část této práce.