Vliv materiálů kontaktních čoček na integritu slzného filmu - Nováková, Michaela; Bramborová, Simona, 1985-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2018)
Cílem diplomové práce bylo porovnání okamžiku roztržení slzného filmu u jednotlivých materiálů kontaktních čoček. Teoretická část práce je věnována charakteristice slzného ústrojí a slzného filmu a metodám jeho měření. Následující kapitoly pojednávají o kontaktních čočkách, jejich vlastnostech a samotných materiálech. Výzkumná část se zabývá měřením kvality a kvantity slzného filmu pomocí invazivního a neinvazivního break-up time testu a hodnocením výšky slzného menisku.
The aim of the diploma thesis was to compare tear break-up time with different materials of the contact lenses. The theoretical part is devoted to the characteristics of the tears, the tear film and its measurement methods. The following chapters focus on the contact lenses, their properties and the contact lens materials. The main part deals with measuring the quality and quantity of the tear film by the invasive and noninvasive break-up time test and evaluates the tear meniscus height.
Vedoucí práce: Simona Bramborová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: kontaktní čočky; slzný film; tear film; Contact Lenses; diplomové práce; master's theses