Dočasná změna objektivní a subjektivní refrakce po aplikaci kontaktních čoček - Plačková, Barbora (2018)
Diplomová práce „Dočasná změna objektivní a subjektivní refrakce po aplikaci kontaktních čoček“ se zabývá dočasnými změnami refrakčního stavu oka po několikahodinovém nošení hydrogelové, resp. silikonhydrogelové kontaktní čočky. Práce je členěna do šesti kapitol. V teoretické části (kapitoly 1 - 5) je představeno oko jako optický systém, dále jsou popsány refrakční stavy oka, postup refrakčního vyšetření, poskytnut náhled do oboru kontaktních čoček a stručně popsána metoda keratometrie. Výzkumná část práce (6. kapitola) hodnotí krátkodobý vliv měkkých kontaktních čoček na refrakci oka u 107 očí.