Oční dominance vztažená na funkční kvalitu binokulárního vidění - Cvrkalová, Martina; Kříž, Pavel, 1984-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku oční dominance a její vliv na funkční kvalitu jednoduchého binokulárního vidění. Během kvantitativního výzkumu bylo změřeno a následně statisticky vyhodnoceno 64 náhodně vybraných probandů. Cílem této výzkumné práce je porovnání senzorické, směrové a okulomotorické oční dominance a jejich praktický přínos pro každodenní praxi optometristy. Dalším zaměřením této práce je porovnání vlivu oční dominance na kontrastní citlivost. V současnosti by neměl být opomíjen fakt, že se senzorická a směrová oční dominance nemusí shodovat.
This thesis is focused on the issue of eye dominance and its influence on the functional quality of simple binocular vision. During the quantitative research, 64 randomly selected probands were measured and subsequently statistically evaluated. The aim of this research is to compare the sensory, sighting and oculomotor dominance and its practical contributions to the everyday practice of the optometrist. Another focus of this work is to compare the effect of eye dominance on contrast sensitivity. At present, it should not be neglected the fact that the sensory eye dominance and sighting may not match.
Vedoucí práce: Pavel Kříž
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: diplomové práce; master's theses; Contrast Sensitivity; binokulární vidění; citlivost na kontrast; ocular dominance; oční dominance; binocular vision