Validita metod určení očního astigmatismu (zamlžovací metoda, foropter, Jacksonův zkřížený cyl) - Kyselková, Barbora (2018)
Tato diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a část výzkumnou. Na začátku teoretické části jsou shrnuty obecné informace týkající se myopie a hypermetropie. Následně je věnována větší pozornost očnímu astigmatismu. Tato část obsahuje informace jako je etiologie, rozdělení a moţnosti korekce astigmatismu. Velká část práce je pak také věnována vyšetřovacím metodám této refrakční vady. Teoretická část práce taktéţ shrnuje výhody a nevýhody pouţívání foroperu. Výzkumná část se zabývá vyhodnocováním a porovnáváním hodnot očního astigmatismu, získaných pomocí třech metod uvedených v názvu práce.