Sledování změn porostu CHKO Orlické hory prostředky DPZ - Vilímková, Kristýna (2018)
Tato bakalářská práce se věnuje změnám porostu v CHKO Orlické hory mezi lety 1984 a 2017. Ze snímků z družic Landsat byly vytvořeny mapové kompozice základních druhů povrchů za použití řízené klasifikace, které byly následně porovnány a vznikla tak mapa časových změn. Hodnoceny byly změny v rozložení lesů a zároveň určeny plochy, které jsou stabilní a v čase se nemění. Zvláštní zřetel byl přitom kladen na maloplošná zvláště chráněná území. Výsledky byly následně porovnány s vrstvami z databáze CORINE Land Cover a vlastním terénním průzkumem. Práce prokázala, že na území CHKO Orlické hory ke změnám dochází, ale nezměněných ploch v posledních letech přibývá.