Bez auta to nejde... - Oberreiter, Lukáš (2018)
Bakalářská práce se zabývá automobilismem v městském prostředí. Tato forma mobility je poměrně častá, a to i u mladých lidí. Cílem práce je odhalit faktory vedoucí k motivaci této volby. Půjde o sběr primárních dat formou kvalitativního šetření realizovaného pomocí semi-strukturovaných rozhovorů. Výstupem je analýza těchto rozhovorů a vyvození závěrů o míře závislosti a motivacích k volbě. Výsledkem je opravdu silná vazba na automobil, a to i přes bariéry v podobě hustého městského provozu či omezeného parkování v centru města. Vyplývá tak rovněž z nízkého až téměř žádného využívání MHD jako alternativy. Automobil je ve většině případů pro respondenty stále pohodlnější, časově efektivnější a prostorově flexibilnější.