Modelování vlivu vegetace na klima měst metodami DPZ - Slezák, Lukáš (2018)
Předkládaná práce se zabývá zkoumáním vlivu vegetace na městské klima pomocí hyperspektrálních a lidarových dat. Studovanou oblastí jsou katastrální území Veveří a Černá pole. Za pomocí klasifikace byl povrch rozdělen do jednotlivých tříd. Klasifikace byla provedena v programu ArcGIS za pomoci předem vypočtených vegetačních indexů v programu Geomatica. Práce obsahuje dva přístupy k modelaci vegetace. Tím prvním jsou navrhované scénáře, kdy byla vegetace nahrazena asfaltem a zkoumala se změna teploty celého území. Druhým postupem je modelace postupná, kdy se do vybrané oblasti s asfaltem uměle vysadila vegetace zkoumající změnu povrchové teploty v okruhu 20 m. Oba postupy zjistily snížení teploty ve studované oblasti.