Kartografická prezentace účelových meteorologických měření na webu - Pelikánová, Pavla (2018)
Pavla Pelikánová: Kartografická prezentace účelových meteorologických měření na webu Bakalářská práce se zabývá sestavením map prostorové diferenciace teploty vzduchu v prostoru Brna. V literární rešerši byly shrnuty hlavní specifika kartografické prezentace meteorologických měření a na konkrétních příkladech z internetových stránek bylo poukázáno na jejich silné a slabé stránky. K sestavení vizualizace bylo využito měření ze souboru stanic a z geografické databáze sestavené na základě regresního vztahu teploty vzduchu a hodnot vegetačního indexu. Cílem bakalářské práce bylo navrhnout vhodný způsob kartografické prezentace účelových měření teploty vzduchu v prostoru Brna. Výsledné vizualizace byly prezentovány v podobě webové aplikace a byly navrhnuty možné způsoby jejího praktického využití. Výsledky práce mohou sloužit k prezentaci praktických informací např. o intenzitě tepelného ostrova, o teplotních poměrech města Brna nebo jako zdroje dat pro jiné práci či výzkumy.