Vývoj algoritmu pro optimální trajektorii zemědělských strojů - Klocová, Martina (2018)
Tato práce představuje vývoj algoritmu pro optimalizaci trajektorie pohybu pro stroje využívané v zemědělství, například traktory. Hlavním cílem práce bylo vytvořit algoritmus, který dokáže zkrátit dráhu pojezdu na minimum, tím pádem šetří čas a minimalizuje náklady spojené s obhospodařováním zemědělsky využívaných ploch. Algoritmus mimo jiné bere v potaz ochranu půdy proti erozi, výsledná dráha se řídí zásadami pro obhospodařování polí. Součástí práce je i testování na reálných objektech. Výsledná trajektorie je řešena v trojrozměrném prostoru a zároveň zachovává principy správné orby.