Diferenciální a integrální počet v českých učebnicích matematiky - Lerchová, Tereza (2018)
Diplomová práce zachycuje historický vývoj vyučování diferenciálního a integrálního počtu v českých zemích. Uvádí přehled důležitých reforem a změn ve školství od začátku 20. století až do současnosti (se zaměřením na úpravy týkající se výuky diferenciálního a integrálního počtu). Přehled je doplněn stručnou historii infinitezimálního počtu. Hlavní částí práce je rozbor a srovnání učebnic matematiky, které obsahují diferenciální a integrální počet a reprezentují jednotlivá období vývoje školství. V závěru práce jsou předloženy životopisy jejich autorů. Současný stav výuky je posouzen na základě Školních vzdělávacích programů brněnských středních škol. V příloze práce je uvedeno vyjádření několika učitelů matematiky k problematice výuky diferenciálního a integrálního počtu na středních školách.