Hydraulické parametry dnových sedimentů potoka Rožínka - Tylk, Jan (2018)
Předmětem bakalářské práce je určení hydraulických parametrů dnových sedimentů potoka Rožínka. V této oblasti se nacházel poslední činný uranový důl v ČR Rožná, jehož činnost byla z důvodu vývoje cen uranu na světových trzích ukončena k 31. 12. 2017. V případě zatopení dolů je třeba zajistit dekontaminaci důlních vod, které dotuje mimo jiné i potok Rožínka. Z tohoto důvodu je třeba znát hydraulické parametry a gradienty, které ovlivňují infiltraci povrchových vod do důlních vod. Tyto parametry byly měřeny hydrodynamickými zkouškami na potoce Rožínka, konkrétně nálevovými zkouškami a mini-piezometry. Během měření byly určeny hydraulické gradienty vymezující místa infiltrace povrchových vod potoka Rožínka do horninového prostředí. Krom toho byly vypočteny hydraulické vodivosti dnových sedimentů, což umožnilo určit specifický objemový průtok podzemní vody přes sediment v místě měření. Výsledné hodnoty hydraulických parametrů dnových sedimentů jsou velmi proměnlivé.