Kalibrace a práce s přístrojem TGA/DSC Setaram Setsys Evo 1750 - Zaoralová, Kateřina (2018)
Bakalářská práce se zabývá kalibrací přístroje TGA/DSC Setaram Setsys Evo 1750. Podrobně je rozepsán postup a způsob použití kalibrace. Kalibraci je možné použít i pro již naměřená data. Kalibraci bylo třeba provést pro měření v teplotách okolo 1000 °C, podle toho se odvíjel i výběr standardů - zlata a stříbra. Bylo prokázáno, že použití dalších standardů vykazujících výrazný efekt v odlišných teplotách nemá na vyhodnocení studovaného termogramu vliv. Druhá část bakalářské práce se zabývá použitím provedené kalibrace, která umožnila převedení křivky tepelného toku na jednotky tepla. Byly vyhodnocovány termogramy krystalizace mullitu, kdy byly do gelových prekurzorů přidány jako dopanty ionty K⁺ a Ti⁴⁺. Při vyhodnocení termogramů bylo přihlédnuto k dřívějším práškovým rtg-difrakčním analýzám gelů o totožném složení, vypáleným v laboratorní peci na teplotu 1200 °C. Bylo zjištěno, že cizí ionty se stávají součástí jiných minerálů krystalizujících dříve než mullit.