Geneze přítoků podzemních vod v oblasti průzkumných lokalit Čihadlo, Březový potok a Čertovka - Synková, Veronika; Říčka, Adam, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2018)
Průzkumné lokality Čihadlo, Březový potok a Čertovka jsou potenciální místa pro vznik hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. V současné době na nich probíhá geologický a hydrogeologický průzkum. Tato bakalářská práce je zaměřena na upřesnění původu přítoků podzemních vod, které byly vybrány během termometrického průzkumu a indikují oběh relativně hlubších vod. Pro posouzení původu přítoků byla provedena analýza stabilních izotopů H a O na vzorcích, které byly odebrány při předchozím monitoringu. Výsledky jsou porovnány s analýzami chemického složení, teploty, průtoku, specifického odtoku a konduktivity získanými během monitoringu. Výsledky ukazují, že se jedná o vody, které vznikly infiltrací recentních srážek.
Čihadlo, Březový potok and Čertovka are research sites for deep geological repository of radioactive waste. At present, a geological and hydrogeological survey is being carried out. This bachelor work is focused at specification the origin of groundwater discharges indicating relatively deep circulation of groundwater, which were selected by the thermometric survey. For this purpose, a stable isotope analysis H and O of water samples obtained during the previous monitoring has been done. The results were correlated with analysis of chemical composition, temperature, water discharge, specific discharge and electrical conductivity obtained during the monitoring. The results show that the origin of the groundwater discharges is in the infiltration of the recent precipitations.
Vedoucí práce: Adam Říčka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: hydrologický cyklus; izotopová geologie -- Česko; podzemní vody; groundwaters; hydrologic cycle; isotop geology -- Czechia; Plzeňská pahorkatina (Česko); Nepomucká vrchovina (Česko); Křemešnická vrchovina (Česko); Křemešnická vrchovina Mountains (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses