Vegetované lavice v korytě Bečvy - morfologické a sedimentologické charakteristiky - Horáček, Petr (2018)
Tato bakalářská práce studuje vzájemné vztahy mezi zrnitostí, morfologií a vegetačním krytem dvaceti šesti vybraných štěrkových lavic, které se nacházejí na části Vsetínské Bečvy (od obce Hovězí po soutok s Rožnovskou Bečvou) a na celém toku Spojené Bečvy až po soutok s řekou Moravou. Bečva je jedinečný vodní tok, na kterém během povodní v roce 1997 a následně i v letech 2006 a 2010 vznikly samovolně renaturalizované úseky. Pro získání dat bylo provedeno geodetické měření. Zrnitost byla měřena pomocí metody grid count. Dále byla zjišťována přítomnost rostlin a hustota porostu. Z dat vyplývá, že vytřídění materiálu se na Vsetínské Bečvě zhoršuje, ale na Spojené Bečvě se po proudu zlepšuje. Největší podíl na zrnitosti sedimentu má vzdálenost od proudnice. S rostoucí plochou lavice rostl také počet druhů. Nejhojnějším druhem byla chrastice rákosovitá (Phalaris arundinacea). Poznatky z této práce mohou být využity při podrobnějším studiu lavic na Bečvě.