Porovnání teplotních podmínek vybraných ledovců ostrova Jamese Rosse v letech 2009-2016 - Matějka, Michael (2018)
Teplota vzduchu v období 2009-2016 a další odvozené teplotní charakteristiky byly studovány v podmínkách semiaridního polárního klimatu ostrova Jamese Rosse v Antarktidě. Bakalářská práce navazuje na dosud publikované výsledky českého klimaticko-glaciologického výzkumu prováděného na ledovcích Whisky a Davies Dome. Z provedené analýzy vyplývá, že průměrné měsíční teploty vzduchu jsou na obou ledovcích celoročně záporné. V nejteplejších měsících (prosinec-únor) se pohybují kolem -3 °C, v zimních měsících okolo -14 °C. K překročení teploty 0 °C však může dojít kdykoliv během roku. Kladné průměrné denní teploty vzduchu se s největší četností vyskytují v měsících únor a březen, tedy jeden až dva měsíce po kulminaci průměrných měsíčních teplot. Významnější posun výskytu vysokých teplot je obecně patrný na stanici Davies Dome, která je zřejmě více ovlivňována advekčními procesy než stanice Whisky.