Bilance říčního dřeva v říčním koridoru Dyje (NP Podyjí) - Hlavňa, Matej (2018)
Bakalářská práce poskytuje přehled o bilančních podmínkách říčního dřeva na řece Dyji v Národním parku Podyjí. Říční dřevo a jeho splavování představuje hrozbu pro Vodní dílo Znojmo. Proto byla při studiu říčního dřeva definována speciální kategorie, rizikové dřeviny. Tyto dřeviny jsou ve zkratce kusy, které mají největší šanci, že budou připlavené k vodnímu dílu. Od roku 2009 se každoročně během terénních prací sleduje bilance rizikových dřevin. Získaná data jsou statisticky vyhodnocována a porovnávána s daty z předešlých let. Z rozboru rizikových dřevin z počátečního a posledního roku pozorovaní vyšlo najevo, že v obou těchto letech byl podíl nejnáchylnějších dřevin k transportu větší než 50 %. Dále by zjištěno, že na množství připlavených kusů působí náhodní činitelé v takové míře, že závislost počtu připlavených kusů na průtoku nebyla odhalená. Dle výsledků ovlivňuje průtok počet připlavených kusů nanejvýš z jedné pětiny.