Analýza teploty půdy v Brně - Pastíriková, Lucia (2018)
Tato bakalářská práce analyzuje teplotu půdy v rámci šesti vybraných meteorologických stanic na území města Brna. Také se zaměřuje na studium fyzikálních vlastností půdy ve vybraných stanicích. Analýza naměřených dat a jejich porovnání bylo provedeno na jednotlivých stanicích, které mají dostupné stejné hodnoty teplot půdy v určitých hloubkách. Následně proběhlo srovnání teplot ve více hloubkách v rámci jedné stanice. Pro další cíl týkající se studia fyzikálních vlastností půdy byly vybrány dvě účelové stanice na základě analýzy dat a jejich vzájemné variability. Všechny analýzy byly realizovány za dostupné období, v rámci časového období let 2009-2016. Záměrem práce je poukázat na účinek několika charakteristik, včetně blízkého okolí, které mají značný vliv na režim teploty půdy. Z výsledků práce se potvrdilo, že nejen okolí meteorologické stanice jako vegetační pokryv, stín a samotné složení půdy je velmi důležité, ale vliv na režim chodu teploty půdy má i samotné město.