(Dis)konektivity transportu sedimentů v povodí Velké Stanovnice - Kupčíková, Natálie (2018)
Tato bakalářská práce je zaměřena na území povodí Velké Stanovnice, které je součástí ob-ce Karolinka ve Zlínském kraji. V povodí Vsetínské Bečvy je dlouhodobě zaznamenám pokles donášky sedimentů, s čímž je poté spojen tak zvaný efekt hladové vody. Vznik tohoto jevu může mít několik příčin. Hlavní z nich jsou však bezpochyby antropogenní zá-sahy a celková přestavba či změna morfologie toku. K takovým změnám dochází buď v důsledku výstavby např. vodní nádrže - jako je tomu právě v povodí Velké Stanovnice, nebo například v důsledku zapevňování břehů, které slouží k zabránění břehové eroze. Zmapování antropogenních zásahů bylo také jedním z hlavních bodů terénního výzkumu, který na území probíhal v průběhu podzimu roku 2017. Potok Velká Stanovnice byl zmapován od pramene až po jeho ústí do vodní nádrže Karolinka. Práce zahrnuje teoretickou část skládající se z rešerše a fyzicko-geografické charakteristiky vybraného území. Na teoretickou část poté navazuje část praktická.