Využití rentgen - fluorescenční spektrometrie při hodnocení anorganických příměsí organikou bohatých matricí - Walterová, Anna; Geršlová, Eva, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2018)
Cílem bakalářská práce bylo zhodnocení možnosti využití metody rentgenové fluorescence při hodnocení obsahu prvků v matricích obohacených organickou hmotou. V rešeršní části byly popsány základní principy metody a také uvedeny oblasti, kde se metoda úspěšně využívá. Součástí rešerše je také základní charakteristika uhelné hmoty a pigmentů. Vlastní práce zahrnovala stanovení obsahu arsenu (As), mědi (Cu), olova (Pb), vanadu (V) a zinku (Zn) rentgen-fluorescenčním spektrometrem Delta Innov-X Systems, Inc. v certifikovaných referenčních materiálech a vzorcích uhelných jílovců. Díky opakovanému měření certifikovaných referenčních materiálů bylo prokázáno, že u některých prvků byla dobrá vypovídací schopnost pro studované matrice. U jiných prvků tomu tak nebylo, a proto je nezbytné mít k dispozici vhodný referenční materiál, kterým lze přesnost stanovení ověřit.
The aim of the bachelor thesis was to evaluate the possibility of using the X-ray fluorescence method in evaluating the content of elements in matrices enriched with organic matter. In the research part, the basic principles of the method were described together with the areas where the method is successfully used. Part of the research is also the basic characteristics of coal and pigments. This work included the determination of content of Arsenic (As), Copper (Cu), Lead (Pb), Vanadium (V), and Zinc (Zn) with X-ray Fluorescence Spectrometer Delta Innov-X Systems, Inc. inside certified reference materials and coal mine clay samples. Thanks to the repeated measurement of certified reference materials, it has been shown that some elements have a good results for the studied matrices. For other elements, this was not the case, and it is therefore necessary to have a suitable reference material that can validate the accuracy of the measuremenets.
Vedoucí práce: Eva Geršlová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: fluorescenční spektroskopie; rentgenová spektroskopie -- Česko; uhlí; coal; fluorescent spectroscopy; X-ray spectroscopy -- Czechia; severočeská hnědouhelná pánev (Česko); severočeská hnědouhelná pánev Basin (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses