Využití rentgen - fluorescenční spektrometrie při hodnocení anorganických příměsí organikou bohatých matricí - Walterová, Anna (2018)
Cílem bakalářská práce bylo zhodnocení možnosti využití metody rentgenové fluorescence při hodnocení obsahu prvků v matricích obohacených organickou hmotou. V rešeršní části byly popsány základní principy metody a také uvedeny oblasti, kde se metoda úspěšně využívá. Součástí rešerše je také základní charakteristika uhelné hmoty a pigmentů. Vlastní práce zahrnovala stanovení obsahu arsenu (As), mědi (Cu), olova (Pb), vanadu (V) a zinku (Zn) rentgen-fluorescenčním spektrometrem Delta Innov-X Systems, Inc. v certifikovaných referenčních materiálech a vzorcích uhelných jílovců. Díky opakovanému měření certifikovaných referenčních materiálů bylo prokázáno, že u některých prvků byla dobrá vypovídací schopnost pro studované matrice. U jiných prvků tomu tak nebylo, a proto je nezbytné mít k dispozici vhodný referenční materiál, kterým lze přesnost stanovení ověřit.