Revize ochranných pásem lázní Vráž - Spejchalová, Eliška (2018)
Rašelina představuje opomíjený přírodní léčivý zdroj. Ochranná pásma ložisek rašeliny jsou klíčovým nástrojem pro preventivní ochranu kvality rašeliny. Práce se zaměřuje na proces navržení ochranných pásem z hlediska jejich prostorového vymezení v okolí ložiska peloidu lázní Vráž. V prvním kroku byly shromážděny a analyzovány dostupné zprávy o ložisku. Následně byly kriticky vyhodnoceny požadavky kladené právními normami na způsob stanovení ochranných pásem přírodních léčivých zdrojů. Na základě analyzovaných informací a limitů byly v mapových podkladech stanoveny hranice ochranných pásem I. a II. stupně, které byly ověřeny terénním průzkumem. Výsledkem práce je definování hranic ochranných pásem. V závěru jsou uvedeny další kroky nutné pro stanovení dalších náležitostí ochranných pásem a jsou diskutovány problémy, které vyplývají ze stanoveného procesu tvorby ochranných pásem.