Teplotní profil horninami jeskyně Balcarka v Moravském krasu - Houška, Jakub (2018)
Cílem bakalářské práce je zpracovat přehled dosavadních poznatků o charakteru horninového prostředí, stavbě a mikroklimatických parametrech jeskyně Balcarka v Moravském krasu. Hlavní úkol spočívá ve vlastním monitoringu distribuce teplotního pole na povrchu hornin a jeho případné změny ve dvou profilech vymezených v rámci spodního a horního patra jeskyně. Na shodných stanovištích bylo v pravidelných intervalech prováděno průběžné zhodnocení teplot povrchu vápencových stěn i speleotém uvnitř jeskyně. Dosažené výsledky jsou vyhodnoceny a diskutovány a v závislosti na ročním období (venkovní teplotě), mikroklimatických parametrech jeskyně, charakteru přítomných hornin a jejich prostorové pozici.