Zhodnocení vsakování vod do horninového prostředí - Vinklárek, Vojtěch (2018)
Bakalářská práce je zaměřena na posouzení vlivu vlhkosti půdy na rychlost zasakování vody do horninového prostředí. Výsledkem je série numerických modelů simulujících vývoj rychlosti zasakování ve vlhkém a suchém prostředí. Tyto modely vycházejí z průběhu skutečně provedených vsakovacích zkoušek. Dále série numerických modelů vývoje rychlosti zasakování bez hladiny podzemní vody a s hladinou podzemní vody v hloubce 3 m. První předpoklad byl, že ve vlhčím prostředí bude vyšší objemový vsak a voda se bude vsakovat lépe než v suchém. Ve vlhkém prostředí se sice voda rychleji transportuje, ale vsákne se mnohem méně vody. Výsledky numerických modelů vyvracejí hypotézu o tom, že k úplnému nasycení testovaných profilů dochází během prvních minut. Ve skutečnosti trvá sycení desítky minut až hodiny.