Křemen-sulfidická mineralizace v jižní části blanické brázdy - Linart, Pavel (2018)
Tato práce se zaměřuje na studium mineralizací a hydrotermálních roztoků z ševětínského masivu a rudolfovského rudního revíru s cílem zjištění dalších informací o těchto roztocích a stanovení vzájemných genetických vztahů mezi mineralizacemi. Byla provedena optická i odrazová mikroskopie, za účelem zjištění minerálního složení vzorků. Za pomoci analýzy prostřednictvím elektronové mikrosondy byl stanoven rozdíl v chemismu mezi sfalerity z Ševětína a Rudolfova. Tato analýza byla také aplikována na galenit za účelem zjištění obsahu stříbra. Pro studium hydrotermálních roztoků a výpočet salinity bylo využito mikrotermometrického měření fluidních inkluzí, jehož prostřednictvím bylo zjištěno, že některé hydrotermální roztoky jsou genetic-ky spjaty jak s mineralizací ze Ševětína, tak s mineralizací rudolfovského rudního revíru.