Hydrotermální alterace yttrialitu-(Y); přírodní versus experimentální trendy. - Fatková, Karolína (2018)
Bakalářská práce se zabývá nízkoteplotní alterací yttrialitu, se snahou najít hlavní trendy a rozdíly mezi experimentální a přírodní alterací tohoto minerálu. Dále popisuje a charakterizuje produkty alterací samotných. První část práce je zaměřena především na granitické pegmatity, jejich klasifikaci, proces metamiktizace a hlavní silikáty REE. Druhá část je věnována popisu a charakteristice yttrialitu a jednotlivým experimentům. Nejprve byla provedena experimentální alterace, kdy po dobu 30 dnů a teplotě 200°C byly vzorky v interakci s vybranými roztoky - 0,5M CaCl₂, NaF, Na₂CO₃; 0,1M H₃PO₄; 1M HF, H₃PO₄. Vzorky byly následně podrobeny analýzám na elektronové mikrosondě, skenovacím elektronovém mikroskopu a Ramanově spektroskopu U vzorku, který interagoval s 0,5M roztokem CaCl₂, nedošlo k žádným morfologickým ani chemickým změnám. U experimentu interagujího s 0,5M roztokem NaF došlo v oblasti alteračního lemu ke vzniku fluoridů, jejichž složení se blíží NaY₃F₁₀.