Geochemie rozpouštění vápenců na lokalitě Stránská skála - Siládi, Daniel; Pracný, Pavel; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2018)
Táto práca sa zaoberá štúdiom skvapových vôd, vápencov a krustách na vápencoch, ich chemickým rozborom a špeciálne obsahu síry detekovanom vo vodách. Skúmali sa rôzne vzorky pomocou chemických a inštrumentálnych metód za účelom stanovenia zloženia vzoriek a interpretácie pôvodu síry detekovanej vo vzorkoch. Ukazuje sa, že sírany patrne pochádzajú z ľudskej činnosti a sú vymývané z atmosféry do zrážkovej vody, ktorá potom môže tvoriť krusty alebo ďalej presakovať do pôdy a horniny.
This work deals with study of underground waters, limestones and crusts on the limestones, their chemical composition and, especially, sulphur content detected in waters. Different samples were studied via chemical and instrumental methods for the purpose of determination of samples composition and interpretation of the sulphur origin detected in the samples. It seems that sulphates are of anthropogenic origin and are washed out from the atmosphere by rainfall, which can interact with limestone rock and form crusts or infiltrate into the soil and bedrock.
Vedoucí práce: Pavel Pracný
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: geochemie; hydrogeochemie; síra; vápenec -- Česko; geochemistry; hydrogeochemistry; limestones -- Czechia; sulfur; Stránská skála (Brno, Česko); Stránská skála Rock (Brno, Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses