Mineralogický vývoj granitického pegmatitu u Chřášťan. - Konečný, Tomáš (2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou mineralogického vývoje tělesa granitického pegmatitu z okolí Dolních Chřášťan. Hlavním cílem práce bylo charakterizovat studované těleso z mineralogického hlediska a zároveň popsat vývoj chemického složení minerálů v rámci krystalu a případně i v rámci pegmatitového tělesa.Teoretická část práce shrnuje obecné poznatky o granitických pegmatitech. Zaměřuje se na jejich klasifikaci z pohledu tlakových a teplotních podmínek vůči mateřské hornině i z pohledu jejich geochemického složení a typických stopových prvků. Praktická část zahrnuje makroskopický a mikroskopický popis studovaného pegmatitového tělesa a jeho minerálů. Pozornost je zaměřena především na živce, slídy, columbit, kasiterit, turmalín, beryl, granát a zirkon. Chemické složení jednotlivých minerálů je zkoumáno pomocí elektronové mikrosondy. Na základě studia pegmatitového tělesa bylo zjištěno zastoupení živců albitem a mikroklinem, zastoupení slíd muskovitem a cinnvalditem.